Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pentagram

Výklady pentagramu:

 

1.Symbolika čísla 5 (penta), které přesahuje sílu čtyř základních živlů, pátým živlem je vesmírná energie (život) nebo také éter. Čísla v závorkách označují síly živlů. Pět je nejsilnější. Živly jsou: voda (water), Země (earth), vzduch (air), oheň (fire) a vesmírná energie (spirit). Voda a vzduch mají stejnou sílu.

images.jpg

2.Každý jeho cíp představuje jedno období života (zrození, zrání, dospělost, stárnutí, smrt).

3. Symbol Venuše, bohyně matky (planeta Venuše opíše na obloze za osm let pětiúhelník.).

4. Jakožto uzavřená forma byl také někdy symbolem Krista (pět cípů mohlo symbolizovat pět svatých Kristových ran).

5. Symbol směrů vpřed, vzad, vlevo, vpravo a vzhůru (podle postavení planet Jupiteru, Merkuru, Marsu, Saturnu a Venuše).

6. Pentagram otočený vzhůru nohama, čili stojící na jednom cípu a do něj vložená hlava mendského kozla, zpodobněná E. Levim, se nazývá Bafometova pečeť a používá se jako symbol satanismu a ďábla. Baphomet je jméno údajné modly templářů někdy též nazývané Baal, které je odvozeno z řeckého „bafé“ a „metis“ znamenající ohnivý křest. Zjev Baphometův je popisován různě, podle protokolů z procesu s templáři to byla lidská hlava s bílým vousem, posazená na ženském těle, v rukou držela slunce a měsíc spojené zlatým řetězem. Symbolický význam by mohl znít asi takto: Duch (hlava) v aktivním spojení s hmotným tělem ovládá hvězdné síly neboli astrální oheň. Jedna z Baphometových soch je instalována v průčelí pařížského kostela Saint-Merri, byla však zhotovena až v 19. století. Tento význam však vznikl až při příchodu církve, která se snažila zničit pohanskou víru.

 

7. Označuje 5 údů člověka: hlava, dvě ruce a dvě nohy.

8. Pentagram zakreslený v kruhu má ochranný význam.

Význam:

V dnešní době jsou upřednostňovány dva významy v závislosti na zobrazení:
  1. Pokud je pentagram zakreslen s pátým cípem nahoru – tedy na sever –, je považován za tzv. čistý pentagram, symbol bílé magie a ochrana před ďáblem a zlými silami. Bývá do něj i zakreslován člověk s rozpjatýma rukama nebo jen dlaň. V souvislosti s magií bývá označován jako „planoucí hvězda mágů“ nebo „muří noha“. Ve Skandinávii se kreslil na dveře domů jako ochranu proti démonům a trollům. Magický pentagram je opsán božským jménem TETRAGRAMMATON, případně hebrejským písmem jod-hé-vau-hé (JHVH).
  2. Obrácený pentagram – je znakem černé magie nebo také satana. Bývají kolem něj zakreslena jména Samael a Lilith. Samael je pekelný kníže nejblíže stojící samotnému Satanovi. Podle rabínské tradice je Samael totožný s Andělem smrti a měl být také skutečným otcem Kaina

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář